• español
    • português (Brasil)
    • English
View Item 
  •   Ridaa Home
  • Editorial
  • Artículos de revistas
  • Redes
  • Vol. 22, no. 43
  • View Item
  •   Ridaa Home
  • Editorial
  • Artículos de revistas
  • Redes
  • Vol. 22, no. 43
  • View Item
  • English 
    • español
    • português (Brasil)
    • English
  • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Entre organismos y artefactos : la calificación de alimentos de la pequeña agricultura

Between organisms and artefacts : the qualification of foods produced by family farmers

Thumbnail
View/Open
Artículos (189.8Kb)
Date
2016-12
Author
Schiavoni, Gabriela
Metadata
Show full item record
Abstract
Este artículo focaliza en los procesos de calificación de los alimentos provenientes de la pequeña agricultura. Los alimentos son considerados mixtos estables de naturaleza y cultura que la industrialización convierte en objetos técnicos cuya circulación masiva depende de la puesta en red con el laboratorio. La calificación es un acuerdo general que demanda establecer un formato duradero del objeto en evaluación. Describimos la trayectoria iniciada a fines del siglo XIX de dos productos de nuestra región de estudio (yerba mate y mandioca), estabilizados siguiendo una lógica industrial. Finalmente, nos detenemos en el tema de la producción y comercialización de alimentos en fresco por parte de pequeños agricultores en la provincia de Misiones, fenómeno que data de las últimas décadas del siglo XX y principios del XXI. La débil conexión con las tecnociencias y el carácter escasamente institucionalizado de estos objetos plantea la posibilidad de formas alternativas de calificación.
 
This article focuses on the qualification process of food production originate from the family farms. Foods are conceptualized as stabilized mixes of nature and culture; the industrialization transform them in technical objects whose massive circulation hinges for being linked with the laboratory. Qualification process represents a general agreement and then the permanence of the object in evaluation is required. We describe the path of two products of our study region, the yerba mate and the manioc, shaped as industrial objects from the last XIX century. Finally, we analyse the circulation of fresh food produced by small farmers at the province of Misiones, in the northeast of Argentina. This productive and trade configuration, which arose by the end of XX century, show a weak conexión with technosciences and a limited degree of institutionalization, bringing up the issue of alternatives forms of food qualification.
 
URI
http://ridaa.unq.edu.ar/handle/20.500.11807/1125
Colecciones
  • Vol. 22, no. 43
Estadisticas
http://ridaa.unq.edu.ar/handle/20.500.11807/1125/statistics

Universidad Nacional de Quilmes
Contact Us | Send Feedback | Estadísticas | Política del Sitio
 

 

Browse

All of RidaaCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Universidad Nacional de Quilmes
Contact Us | Send Feedback | Estadísticas | Política del Sitio