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dc.creatorBrizuela, Natalia Soledad
dc.creatorBravo-Ferrada, Bárbara M.
dc.creatorCurilén, Yolanda
dc.creatorDelfederico, Lucrecia
dc.creatorCaballero, Adriana
dc.creatorSemorile, Liliana
dc.creatorPozo-Bayón, M. Ángeles
dc.creatorTymczyszyn, E. Elizabeth
dc.date.accessioned2021-04-06T19:37:32Z
dc.date.available2021-04-06T19:37:32Z
dc.date.issued2018-09-06
dc.identifier.citationBrizuela NS, Bravo-Ferrada BM, Curilén Y, Delfederico L, Caballero A, Semorile L, Pozo-Bayón MÁ y Tymczyszyn EE (2018). Advantages of Using Blend Cultures of Native L. plantarum and O. oeni Strains to Induce Malolactic Fermentation of Patagonian Malbec Wine. Front. Microbiol. 9:2109. doi: 10.3389/fmicb.2018.02109es
dc.identifier.issn1664-302Xes
dc.identifier.urihttp://ridaa.unq.edu.ar/handle/20.500.11807/2912
dc.descriptionBrizuela, Natalia S. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Instituto de Microbiología Básica y Aplicada. Laboratorio de Microbiología Molecular y CONICET; Argentinaes
dc.descriptionBravo-Ferrada, Bárbara M. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Instituto de Microbiología Básica y Aplicada. Laboratorio de Microbiología Molecular y CONICET; Argentinaes
dc.descriptionCurilén, Yolanda. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencia y Tecnología de los Alimentos y PROBIEN, CONICET-UNCo; Argentinaes
dc.descriptionDelfederico, Lucrecia. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Instituto de Microbiología Básica y Aplicada. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentinaes
dc.descriptionCaballero, Adriana. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencia y Tecnología de los Alimentos y PROBIEN, CONICET-UNCo; Argentinaes
dc.descriptionSemorile, Liliana. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Instituto de Microbiología Básica y Aplicada. Laboratorio de Microbiología Molecular y CIC-BA; Argentinaes
dc.descriptionPozo-Bayón, M. Ángeles. Universidad Autónoma de Madrid. Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación, Cons. Sup. de Investigaciones Científicas; Spaines
dc.descriptionTymczyszyn, E. Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Instituto de Microbiología Básica y Aplicada. Laboratorio de Microbiología Molecular y CONICET; Argentinaes
dc.description.abstractThe malolactic fermentation (MLF) of Patagonian Malbec wine inoculated with blend cultures of selected native strains of Lactobacillus plantarum and Oenococcus oeni was monitored during 14 days, analyzing the strains ability to modify the content of some organic acids and to change the volatile compounds profile. The performance of the LAB strains was tested as single and blends cultures of both species. An implantation control by RAPD PCR was also carried out to differentiate among indigenous and inoculatedstrains. The L. plantarum strains UNQLp11 and UNQLp155 and the O. oeni strain UNQOe73.2 were able to remain viable during the monitoring time of MLF, whereas the O. oeni strain UNQOe31b showed a decrease of five log CFU at day 14. The four strains assayed showed a similar behavior in wine whether they were inoculated individually or as blend cultures. All strains were able to consume L-malic acid, particularly the L. plantarum strains, which showed the highest consumption values at day 14, both as single or blend cultures. The changes in the volatile compounds profile of Malbec wine samples, before and after MLF, were determined by HS-SPME and GC-MS technique. Wines inoculated with blend cultures containing strain UNQLp155 showed a decrease in the total alcohols content and an increase in the total esters content. On the other hand, wines inoculated with single cultures of strains UNQLp155, UNQOe31b or UNQOe73.2 showed no significant decrease in the total alcohols concentration but a significant increase in the total esters content. When strain UNQLp11 was inoculated as single or as blend culture with strain UNQOe31b, wines exhibited an increase in the total alcohols content, and a decrease in the total esters content. The content of diethyl succinate showed the greatest increase at final of MLF, and a particular synergistic effect in its synthesis was observed with a blend culture of strains UNQLp155 and UNQOe73.2. These results suggest that the use of blend cultures formulated with strains belonging to L. plantarum and O. oeni species could offer an interesting advantage to induce MLF in Malbec wines, contributing to diversify their aromatic profiles.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.languageenges
dc.publisherFrontiers Mediaes
dc.relationPrograma Microbiología Molecular Básica y Aplicada Resol. N 954/17. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires (CIC-BA). ANPCyT (PICT 2014 N 1395, PICT 2016 N 3435). Programa CSIC de Cooperación Científica para el Desarrollo I-COOPC, Convocatoria 2017 CIC N 428/16 (PIP- 2017 – 11220170100898C O).es
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/es
dc.sourceFrontiers in Microbiologyes
dc.subjectL. plantarumes
dc.subjectO. oenies
dc.subjectPatagonian Malbec winees
dc.subjectFlavores
dc.subjectL-malic acides
dc.subjectLactobacillus plantarumes
dc.subjectOenococcus oenies
dc.subjectVino Malbec patagónicoes
dc.subjectSabores
dc.subjectÁcido L-málicoes
dc.subjectVinho Malbec da Patagôniaes
dc.subjectGostoes
dc.titleAdvantages of Using Blend Cultures of Native L. plantarum and O. oeni Strains to Induce Malolactic Fermentation of Patagonian Malbec Winees
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes
dc.description.versionCon referatoes
unq.revista.numeroArticle 2109es
unq.revista.volumen9es
unq.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones
unq.articulos.seccionFood Microbiologyes
unq.proyecto.tipoPUNQ I+D (Programa)es
unq.proyecto.inicio2015-05-01
unq.proyecto.final2019-04-30
unq.proyecto.estadoFinalizadoes
unq.proyecto.directorSemorile, Liliana
unq.proyecto.codirectorGhiringhelli, Pablo Daniel
unq.proyecto.codirectorGlikmann, Graciela
unq.proyecto.codirectorLozano, Mario Mario
unq.proyecto.codirectorPardo, Alejandro
unq.proyecto.integranteMaffia, Paulo
unq.proyecto.integranteDelfederico, Lucrecia
unq.proyecto.integranteHollmann, Axel
unq.proyecto.integranteValdés La Hens, Danay
unq.proyecto.integranteBravo Ferrada, Danay
unq.proyecto.integranteTymczyszyn, Emma Elizabeth
unq.proyecto.integranteOlguín, Nair Temis
unq.proyecto.integranteBrizuela, Natalia S.
unq.proyecto.integranteMartínez, Melina M Belén
unq.proyecto.integranteCerdeira, Victoria
unq.proyecto.integrantePolizzotto, Axel
unq.proyecto.integranteBompadre, Josefina
unq.proyecto.integranteKemppainen, Minna
unq.proyecto.integranteFernández Bidondo, Laura
unq.proyecto.integranteGreco, Mariana
unq.proyecto.integranteStephan, Betina
unq.proyecto.integranteMeneses, Laura
unq.proyecto.integranteBelaich, Mariano
unq.proyecto.integranteBilen, Marcos F.
unq.proyecto.integranteRojas, Natalia L.
unq.proyecto.integranteBentancor, Leticia V.
unq.proyecto.integranteCerrudo, Carolina S.
unq.proyecto.integranteParsza, Cintia N.
unq.proyecto.integranteDel Cogliano, Manuel E.
unq.proyecto.integranteSimonin, Alejandro
unq.proyecto.integranteNugnes, Victoria
unq.proyecto.integranteWagner, Evelyn
unq.proyecto.integranteBergier, Julián Axel
unq.proyecto.integranteRipoll, Lucas
unq.proyecto.integranteFrescura, Julieta
unq.proyecto.integranteCastello, Alejandro A.
unq.proyecto.integranteTemprana, C. Facundo
unq.proyecto.integranteArgüelles, Marcelo H.
unq.proyecto.integranteMandile, Marcelo
unq.proyecto.integranteSilvestre, Dalila
unq.proyecto.integrantePeri Ibáñez, Estefanía
unq.proyecto.integranteGoñi, Sandra E.
unq.proyecto.integranteBorio, Cristina Silvia
unq.proyecto.integranteIglesias, Gabriel
unq.proyecto.integranteLorch, Matías S.
unq.proyecto.integranteCollado, María Soledad
unq.proyecto.integranteSánchez, Mirna Lorena
unq.proyecto.integranteAdoue, Valeria
unq.proyecto.integrantePastorini, Mercedes
unq.proyecto.integranteSevilla Bachiller Teruelo Huarte, Macarena
unq.proyecto.integranteSimari, Milagros
unq.departamentoDepartamento de Ciencia y Tecnologíaes
unq.tipo.snrdinfo:eu-repo/semantics/articlees
unq.accesoinfo:eu-repo/semantics/openAccesses
unq.proyecto.tituloPrograma Microbiología Molecular Básica y Aplicadaes
unq.proyecto.areaBioquímicaes
unq.proyecto.areaBiotecnologíaes
unq.revista.nacionalidadExtranjeraes


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